Logo
Rubrika:

5 jahodových koláčů, které provoní začátek léta

Jahodové koláče jsou výborný dezert, který vám bude vždy chutnat. Dají se snadno připravit a mají skvělou chuť. Tvaroh a šlehačka s jahodami skvěle korespondují. Příjemné jsou také buchty s drobenkou.

Sezóna jahod začíná

Rok se s rokem sešel a už jsou tady zase jahody. Šťavnaté červené ovoce je symbolem léta a dá se připravovat na mnoho způsobů. Rozložit na koláč pečený i nepečený, udělat si marmeládu, sirup nebo džem. Jahodově si můžete vyzdobit také kuchyň. Pořiďte si chňapku a zástěru s jahodami, abyste vypadali stylově.

Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Některé bývají sladké a jiné zase trochu nakyslé. Vybírejte takové, které vypadají akorát zrale, aby v nich nebyly zelené plody. Jsou také zdrojem vitamínu A, B, E a zdrojem vlákniny, což usnadňuje výrobu marmelády, protože vytvářejí hustou hmotu, která drží pohromadě, i když jsou v ní kousky.

Nemají vysoký obsah cukru, proto se skvěle hodí při redukční dietě. Jestliže chcete zhubnout, můžete si obsah cukru v koláčích nahradit například různými sirupy nebo medem. Jahody jsou skvělé také do drinků, jako je jahodové mochito nebo i na ozdobu kávy se šlehačkou. K dezertům si můžete dát i víno nebo šampaňské, do kterého ponoříte jahodu. Tato kombinace skvěle chutná a vypadá velmi dobře na pěkně prostřeném stole pro dva.

Upečte si jahodový koláč

Jahodový koláč je výborným dezertem, který se hodí na sváteční stůl nebo také jako chuťovka či sladká tečka za obědem. Jahody jsou vhodné také do bublanin, knedlíků, jako ozdoba na želatinu či šlehačku. Se šlehačkou a čokoládou si výborně rozumí. Dají se čokoládou hezky nazdobit, na koláči i jen tak samotné, jak hořkou tak bílou.

Udělejte si jahodové chuťovky a napíchněte je na špejli a poté namočte do čokolády a nechte zaschnout. Dozdobíte je kokosem, sekanými mandlemi, pistáciemi, barevnými marcipánovými kytičkami či jinými ozdobami.

Pečení koláčů má dlouho tradici. Již naši předkové pekli kulaté pečivo s cukrem nebo medem, které bylo sladkou variantou chleba. Často přidávali ingredience dovnitř, jako rozinky nebo oříšky, ale také jej sypali ovocem. Jahody jsou u nás velmi oblíbené a mnoho lidí se nemůže dočkat, až začne sezóna. Tak neváhejte a pusťte se do vaření a pečení.

Jahodový nepečený koláč

Nejjednodušší jsou nepečené koláče. Snadno a rychle se připravují a chutnají obzvláště v létě. S ledovou kávou jsou naprosto skvělé. Jak přijde sezóna jahod, je čas vrhnout se na výrobu nepečeného koláče. Smetanu můžete rozdělit na dvě poloviny a jednu obarvit kakaem. Čokoládovou polevu lze připravit z čokolády, mléka a trochy másla nebo také koupit už hotovou v lahvi. Koláč jen tak lehce pokapejte, aby vypadal efektně.

Ingredience:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 1 balíček piškotů
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • čokoládová poleva

 Postup přípravy:

  1. Jahody odstopkujte a očistěte. Nakrájejte je na poloviny.
  2. Spodek formy vyložte piškoty, tak aby ji pokryly.
  3. Zakysanou smetanu vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Můžete i střídat piškoty a smetanu na dvě vrstvy.
  4. Nalijte na piškoty a nahoru poklaďte jahody.
  5. Na jahody nacákejte čokoládovou polevu a vychlaďte v lednici.

Kynutý koláč s jahodami

Kynuté těsto se snadno připravuje a je vláčné a dobré. Ponechte jej kynout v teple přibližně hodinu, aby se pěkně zvedlo. Mělo by být přikryto utěrkou, jinak vám oschne. Kvasnice můžete použít jak čerstvé, tak také sušené. Jahody byste měli vždy očistit a odstranit nahnilé části. Tak, aby jahoda zůstala pěkná a čistá.

Ingredience:

  • 1,5 hrnku mléka
  • kvasnice
  • 0,5 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 0,5 l oleje
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • 250 g jahod

Na drobenku:

  • polohrubá mouka
  • 100 g máslo
  • moučkový cukr

Postup přípravy:

  1. Do vlažného mléka ponořte kvasnice a nechejte trochu rozpustit.
  2. Sypké ingredience smíchejte dohromady a přilijte mléko s kvasnicemi. Přidejte vejce a vypracujte v hladké těsto. Ponechejte jej nejméně hodinu kynout v teple. Těsto přikryjte utěrkou, aby neosychalo.
  3. Očistěte a odstopkujte jahody a nakrájejte je na poloviny.
  4. Těsto, které nakynulo, rozložte do formy. Poklaďte jahodami a lehce vtlačte do těsta.
  5. Rozpusťte si máslo v hrnečku a zasypte moukou a cukrem, tak aby se vám vytvořily ve spojení s máslem hrudky.
  6. Drobenkou posypejte těsto s jahodami a vložte do trouby.
  7. Pečte na 180 °C asi 45 minut. Po upečení ponechte vychladnout a nakonec posypejte ještě moučkovým cukrem na ozdobu.

Koláč rebarbora jahody

S jahodami si skvěle rozumí rebarbora. Je potřeba z ní odstranit listy a poté nakrájet. Můžete ji také oloupat. Vypěstujete si ji na zahrádce nebo také koupíte v obchodě či na trhu. Je bohatá na vitamin C a minerální látky. Obsahuje vápník a draslík. Mouku polohrubou doplníte špaldovou, která je velmi zdravá. Má vysoký obsah vitamínů a minerálních látek a jemnou oříškovou chuť. Se špaldovou moukou je těsto krásně nadýchané.

Ingredience:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g špaldové mouky
  • 250 g jahod
  • lžička citronové kůry z bio citronu
  • 200 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 0,5 sklenice oleje
  • 1 sklenice mléka
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • cukr moučka na posypání

Postup přípravy:

  1. Vaječný bílek vyšlehejte s cukrem do husté pěny a přidejte citronovou kůru.
  2. Do mísy vložte sypké ingredience a přidejte vejce. Promíchejte a poté přidejte vyšlehaný sníh.
  3. Těsto vylijte do formy. Jahody očistěte a poklaďte jimi těsto. Z rebarbory odstraňte listy a stonky nakrájejte, ty položte vedle jahod na koláč.
  4. Koláč pečte v troubě na 175 °C asi 45 minut. Po upečení jej vyjměte a pak posypejte moučkovým cukrem.

Drobenkový koláč s jahodami

Drobenkové koláče jsou klasika. Tento je však z drobenky celý. Není to jen posypka, ale samotné těsto je celé z drobenky. Zalívá se pudinkem a posype jahodami. Na horní stranu na ovoce patří také drobenka. Je velmi jemný, vláčný a křehký. Hodí se ke kávě nebo jako dezert po obědě.

Ingredience:

  • 250 g jahod
  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva

 

Pudink:

  • 1 litr mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 lžíce cukru

 Postup přípravy:

  1. Z mléka, pudinku a cukru uvařte hustý pudink.
  2. V hrnci rozpusťte máslo a přisypejte mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a vejce. Utvořte drobenku.
  3. Do formy nasypejte část drobenky a poté zalijte pudinkem. Poklaďte jahodami a pak posypejte drobenkou.
  4. Upečte v troubě na 175 °C asi 45 minut a po vychladnutí posypejte cukrem.

Křehký tvarohový koláč s jahodami

Tvaroh a jahody jdou vždycky k sobě. Ochuťte tvaroh vanilkovým cukrem a šťávou z citronu. Nejlépe v biokvalitě, aby nebyl chemicky ošetřen. Citron si můžete nastrouhat i na kůru a nasušit doma v sušičce nebo jen tak. Nesmí chybět drobenka, kterou oslaďte třtinovým cukrem. Ten je velmi zdravý a dodá pokrmu trochu jinou chuť.

Ingredience:

  • 170 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli

 

Náplň:

  • 500 g tvarohu
  • vanilkový cukr
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 0,5 balíčku vanilkového pudinku
  • šťáva z citronu
  • 250 g jahod

 

Drobenka:

  • 60 g másla
  • třtinový cukr
  • polohrubá mouka

 Postup přípravy:

  1. Ingredience na těsto zpracujte dohromady a vyložte jím koláčovou formu.
  2. Tvaroh vyšlehejte s cukrem, žloutky, pudinkem a citronovou šťávou.
  3. Utvořte sníh z bílků a opatrně jej vmíchejte do tvarohu.
  4. Rozetřete směs na těsto. Odstopkujte a očistěte jahody a poklaďte je na tvarohovou náplň.
  5. Rozpusťte máslo a přisypejte mouku s cukrem. Utvořte drobenku a tu nasypejte na jahody.
  6. Pečte na 175 °C asi 45 minut a nakonec posypejte moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento článek !

5 1 hlas
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

V médiích

Lidové noviny iDNES.cz Vitalia.cz eAGRI