Jahodový web logo
Rubrika:

5 jahodových kompotů, co nevydrží ani do zimy

Sezóna jahod již brzy bude v plném proudu a vy se těšíte, až si zavaříte skvělé a chutné jahodové kompoty a marmelády. Poradíme vám pár rad a tipů, jak si užít zavařování a připravit dobrý a kvalitní přírodní jahodový kompot.

Jak zavařit jahody

Zavařování jahod je velmi snadné a jednoduché. Na základní recept vám postačí voda, jahody, cukr a šťáva z citronu. Jahody můžete nakrájet nebo také zavařit vcelku. Záleží na jejich velikosti. Na kompot vybírejte jahody, které jsou pevnější a nepřezrálé. Ty rozměklejší se hodí spíše na výrobu marmelády, než do kompotu.

Zavařovat se dá také bez cukru. Jahody jsou dobré i jako potravina pro diabetiky. Chuť je jen lehce nakyslá, je potřeba vybírat ovoce, které je samo o sobě spíše sladší, než nezralé. Jahody zavařené bez cukru se hodí i pro ty, kteří chtějí zhubnout. Kompot můžete jíst jen tak nebo si z něj připravit různá jídla. Dát jej na knedlíky s tvarohem, koláč nebo i cheesecake.

Pravidla pro správné zavařování kompotu

Zavařujte vždy plody, které jsou zralé a nenahnilé. Plody narušené hnilobou nebo plísněmi vždy odstraňte a také ty v jejich okolí ležící v košíku, aby nebyly rovněž napadeny.

Pro správnou sterilizaci kompotu je nejdůležitější hygiena. Veškeré sklenice a vybavení by měly být omyty a dokonale čisté, aby se vám zavařené jahody nezačaly kazit. Víčka nesmí být pokroucena nebo deformována, tak aby se dobře přichytila. Můžete použít klasické sklenice a zavařovací hlavu nebo také šroubovací. S těmi je snadnější práce.

Při plnění kompotu sklenice nepřelévejte. Měli byste je plnit trošku pod okraj, tak aby vám odpadlo čištění sklenice kolem závitu. Víčko by se na ulepeném závitu mohlo špatně přichytit. Na povrch kompotu můžete nastříkat i trochu alkoholu rozprašovačem. To zamezí vzniku plísní a hub.

Skvělý jahodový kompot

Není nic lepšího, než klasika. Jahodový kompot, který vždy potěší, se hodí jako příloha k obědu nebo na polití zmrzliny či výrobu jahodového koktejlu. Základní kompot se skládá z jahod, vody a cukru. Místo chemických přísad použijte šťávu z citronu a nejlépe v bio kvalitě.

Ingredience:

  • 2 kg jahod
  • 1 l vody
  • 500 g cukru
  • šťáva z citronu

Postup přípravy:

  1. Jahody zbavte stopek a nahnilých částí. Vodu s cukrem svařte a přidejte citronovou šťávu.
  2. Jahody vložte do sklenic, zalijte nálevem a zavařte na 85 °C asi 25 minut. Ponechte vychladnout a uložte do spíže.

Jahodový kompot s třešněmi

Jahodový kompot chutná skvěle i s dalším ovocem, například třešněmi. Ovoce spolu koresponduje a dodá krásnou červenou barvu nálevu. Třešně dozrávají také v červnu, tak je můžete směle přidat, přimíchejte třeba i trochu rybízu nebo angreštu pro zajímavější chuť kompotu. Jahody dobře želírují a vytvoří hustý sirup, kterým si polijete zmrzlinu nebo jej použijete jako ovocnou šťávu do letních osvěžujících koktejlů.

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • 1 kg třešní
  • 500 g cukru
  • 2 litry vody
  • šťáva z citronu

Postup přípravy:

  1. Jahody odstopkujte a nakrájejte na kousky. Přidejte třešně, které jste předtím zbavili stopek a vypeckovali. Ovoce vložte do vymytých sklenic.
  2. V hrnci si svařte vodu s cukrem a šťávou z citronu. Zalijte jí ovoce a sterilujte na teplotu 85 °C asi 20 minut. Dávejte pozor, aby nebylo rozvařené.

Nejlepší jahodový kompot s rebarborou

Nejlepší jahodový kompot by měl být trošku nakyslý, aby lépe osvěžil v letním vedru. Kyselost dodá jahodovému kompotu rebarbora. Z té odstraňte listy, oloupejte ji a nakrájejte na malé kousky. Kompot dochutí a krásnou vůni mu dodají lusky vanilky, které vložíte do nálevu a následně necháte odležet v kompotu.

Ingredience:

  • 250 g rebarbory
  • 500 g jahod
  • 2 vanilkové lusky
  • 250 g třtinového cukru
  • 3 cl pomerančového likéru

Postup přípravy:

  1. Z rebarbory odstraňte listy a očistěte stonky od slupky. Nakrájejte ji na menší kousky. Jahody odstopkujte a nakrájejte na kousky. Z vanilkových lusků vyjměte semínka a lusky pokrájejte také na drobnější kousky.
  2. Ovoce s vanilkou a pomerančovým likérem dejte do hrnce a zasypejte třtinovým cukrem. Nechejte jej asi hodinu odstát a poté povařte.
  3. Vařte asi 20 minut a poté nalijte do sklenic. Ty zavíčkujte a nechte zatáhnout dnem vzhůru, případně ještě sterilujte v hrnci s vodou, aby se víčko přichytilo.

Domácí jahodový kompot

Horký kompot si můžete nalít také do sklenice jen tak na chuť jako ovocný nápoj. Zalijte jej teplou vodou a přidejte plátek citronu. Kompot se hodí také jaké základ zmrzlinového poháru. Dejte jahody se sirupem do sklenice, zasypejte kopečky zmrzliny a nahoru přidejte šlehačku.

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 2 litr vody
  • 200 g cukru
  • citron

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte nálev z vody a cukru. Ten svařte.
  2. Jahody odstopkujte, zbavte nahnilých částí, pokrájejte a vlijte do nálevu.
  3. Citron nakrájejte na plátky a vložte k jahodám.
  4. Vše krátce povařte, a poté naběračkou nalijte do sklenic. Ty nechte zatáhnout obrácené víčkem dolů na utěrce, nebo krátce povařte v horké vodě, aby se víčko uchytilo.

Jahodový kompot bez cukru

Jahodový kompot se dá připravit i bez cukru. Jako náhrada může sloužit přírodní sladidlo, například stévie nebo březový cukr, ale také med. Jahody v medu jsou velmi chutné a dobré. V zimě je můžete použít i jako základ pro čaj.

 Ingredience:

  • 250 g jahod
  • 250 g červeného rybízu
  • 250 g malin
  • přírodní sladidlo

Postup přípravy:

  1. Jahody očistěte a červený rybíz odstopkujte. Z malin odstraňte stopky také.
  2. Ovoce dejte do hrnce, přidejte přírodní sladidlo a nechte pustit šťávu.
  3. Poté povařte a ještě za horka nalijte do sklenic. Zavíčkujte a sterilujte v hrnci s horkou vodou.

Ohodnoťte tento článek !

5 2 hlasů
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

V médiích

Lidové noviny iDNES.cz Vitalia.cz eAGRI