Sezóna jahod již brzy bude v plném proudu a vy se těšíte, až si zavaříte skvělé a chutné jahodové kompoty a marmelády. Poradíme vám pár rad a tipů, jak si užít zavařování a připravit dobrý a kvalitní přírodní jahodový kompot.
Zavařování jahod je velmi snadné a jednoduché. Na základní recept vám postačí voda, jahody, cukr a šťáva z citronu. Jahody můžete nakrájet nebo také zavařit vcelku. Záleží na jejich velikosti. Na kompot vybírejte jahody, které jsou pevnější a nepřezrálé. Ty rozměklejší se hodí spíše na výrobu marmelády, než do kompotu.
Zavařovat se dá také bez cukru. Jahody jsou dobré i jako potravina pro diabetiky. Chuť je jen lehce nakyslá, je potřeba vybírat ovoce, které je samo o sobě spíše sladší, než nezralé. Jahody zavařené bez cukru se hodí i pro ty, kteří chtějí zhubnout. Kompot můžete jíst jen tak nebo si z něj připravit různá jídla. Dát jej na knedlíky s tvarohem, koláč nebo i cheesecake.
Zavařujte vždy plody, které jsou zralé a nenahnilé. Plody narušené hnilobou nebo plísněmi vždy odstraňte a také ty v jejich okolí ležící v košíku, aby nebyly rovněž napadeny.
Pro správnou sterilizaci kompotu je nejdůležitější hygiena. Veškeré sklenice a vybavení by měly být omyty a dokonale čisté, aby se vám zavařené jahody nezačaly kazit. Víčka nesmí být pokroucena nebo deformována, tak aby se dobře přichytila. Můžete použít klasické sklenice a zavařovací hlavu nebo také šroubovací. S těmi je snadnější práce.
Při plnění kompotu sklenice nepřelévejte. Měli byste je plnit trošku pod okraj, tak aby vám odpadlo čištění sklenice kolem závitu. Víčko by se na ulepeném závitu mohlo špatně přichytit. Na povrch kompotu můžete nastříkat i trochu alkoholu rozprašovačem. To zamezí vzniku plísní a hub.
Není nic lepšího, než klasika. Jahodový kompot, který vždy potěší, se hodí jako příloha k obědu nebo na polití zmrzliny či výrobu jahodového koktejlu. Základní kompot se skládá z jahod, vody a cukru. Místo chemických přísad použijte šťávu z citronu a nejlépe v bio kvalitě.
Jahodový kompot chutná skvěle i s dalším ovocem, například třešněmi. Ovoce spolu koresponduje a dodá krásnou červenou barvu nálevu. Třešně dozrávají také v červnu, tak je můžete směle přidat, přimíchejte třeba i trochu rybízu nebo angreštu pro zajímavější chuť kompotu. Jahody dobře želírují a vytvoří hustý sirup, kterým si polijete zmrzlinu nebo jej použijete jako ovocnou šťávu do letních osvěžujících koktejlů.
Nejlepší jahodový kompot by měl být trošku nakyslý, aby lépe osvěžil v letním vedru. Kyselost dodá jahodovému kompotu rebarbora. Z té odstraňte listy, oloupejte ji a nakrájejte na malé kousky. Kompot dochutí a krásnou vůni mu dodají lusky vanilky, které vložíte do nálevu a následně necháte odležet v kompotu.
Horký kompot si můžete nalít také do sklenice jen tak na chuť jako ovocný nápoj. Zalijte jej teplou vodou a přidejte plátek citronu. Kompot se hodí také jaké základ zmrzlinového poháru. Dejte jahody se sirupem do sklenice, zasypejte kopečky zmrzliny a nahoru přidejte šlehačku.
Jahodový kompot se dá připravit i bez cukru. Jako náhrada může sloužit přírodní sladidlo, například stévie nebo březový cukr, ale také med. Jahody v medu jsou velmi chutné a dobré. V zimě je můžete použít i jako základ pro čaj.