Jahody… Mňam! To je asi první, co většinu z nás napadne už při pomyšlení, anebo při vyslovení tohoto výrazu. Voňavé, sladké, lákavé! Vidině plné misky jahod s cukrem nebo se šlehačkou neodolá skoro nikdo. Taková dobrota je toto časné letní ovoce.
Nyní už si je vlastně můžeme dovolit po celý rok – supermarkety jsou jimi zásobeny celkem pravidelně. Jen jsou ty kupované někdy trochu méně sladké. Nejlepší jsou samozřejmě jahody čerstvé, ale ani jahodové dezerty a moučníky nejsou k zahození. Takové ovocné knedlíky, koláče, dorty, bublaniny, palačinky přijdou vždycky vhod. Z jahod připravujeme i chutné marmelády, kompoty, mošty a zmrzliny.
Čerstvě natrhané jahody se nemají dlouho skladovat – i když je uložíte do ledničky, objeví se záhy plíseň a hniloba. A proto, máme-li doma větší množství jahod, které nestačíme zkonzumovat zasyrova, je tu spousta možností, jak je zpracovat. Jednou z nich koláč – bublanina, o kterou se rodina většinou doslova popere.
A abyste si mohli pochutnat i vy, některé naše osvědčené recepty zde pro vás uvádíme.
Jahodová bublanina hrníčková
Hospodyňky už to mají vyzkoušené – použití metody hrnků, namísto vážení, ušetří spoustu času. Proto je tato hrníčková jahodová bublanina rychlá a na přípravu snadná.
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek polotučného mléka
- 1 vanilkový cukr
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 2 vejce
- 130 gramů másla
- na velký plech 300 – 400 gramů jahod; můžete je dát vcelku, anebo pokrájet
Postup:
- Do mísy si připravíme sypké ingredience, tj. mouku, cukr a vanilkový cukr.
- Přidáme máslo nakrájené na plátky a vypracujeme tzv. drobenku (nebo žmolenku, chcete-li). Jeden hrnek drobenky si odložíme stranou – nakonec jí bublaninu posypeme.
- Do mísy k drobence přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko. Vymícháme hladké těsto a nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem.
- Poklademe jahodami a - jak už bylo zmíněno - posypeme drobenkou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 oC, cca po dobu 35 minut.
- Propečení můžeme zkoušet špejlí, ale drobenka pěkně zlatavé barvy nás nenechá na pochybách, že bublanina je hotová.
- Necháme vychladnout, krájíme a … pak už jen dobrou chuť.
Jahodová bublanina ze šlehané smetany
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 3 vejce
- špetka soli
- 1 kelímek smetany ke šlehání 33 %
Postup:
- Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte do husté pěny.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a se solí a střídavě se smetanou přidávejte do vyšlehaného cukru s vejci.
- Nakonec lehce vmíchejte překrájené jahody.
- Vlijte do plechu, vyloženého pečícím papírem, anebo vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou, strouhankou, anebo kokosem.
- Pečte v předehřáté troubě cca 35 minut, při teplotě 180 oC.
- Hotovou bublaninu posypte moučkovým cukrem.
Jahodová bublanina z majonézy
Suroviny:
- 12 lžic polohrubé mouky
- 9 lžic cukru
- ½ prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
- 4 vejce
- 3 vrchovaté lžíce majonézy
- čerstvé nebo mražené jahody
Postup:
- Vejce, cukr, majonézu, vanilkový cukr a rum vyšleháme.
- Do mouky přidáme prášek do pečiva a přimícháme do vyšlehané směsi.
- Nalijeme do připraveného plechu nebo pekáčku.
- Poklademe jahodami, které jsme před tím lehce obalili v mouce, aby neklesly ke dnu.
- Pečeme asi 30 minut, při teplotě 16O – 180 oC.
Jahodová bublanina z jogurtu
Suroviny:
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek jogurtu (řeckého typu)
- 2 vejce
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- ½ sáčku kypřicího prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 300 - 400 gramů jahod
Postup:
- V míse smíchejte vejce, jogurt, citronovou šťávu a kůru, olej a vanilku.
- Do mouky přidejte sůl a kypřicí prášek a vmíchejte do tekutého základu.
- Nalijte do připraveného plechu, nahoru rozložte jahody.
- Pečte při teplotě 180 oC zhruba 30 – 40 minut.
Jahodová bublanina piškotová z celozrnné mouky
Suroviny:
- 6 vajec
- 120 gramů třtinového cukru
- 180 gramů pšeničné celozrnné mouky
- 1 vanilkový cukr, citronová kůra
- čerstvé jahody
Postup:
- Formu nebo plech si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
- Troubu předehřejeme na 150 oC.
- Vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny.
- Mouku přidáváme po troškách a lehce vmícháváme vařečkou.
- Hotové těsto dáme na plech, poklademe jahodami, obalenými v mouce.
- Pečeme 25 minut při teplotě 175 oC.
A kdybyste přece jenom všechny jahody stačili sníst čerstvé, můžete si uvedené bublaniny upéct s jakýmkoliv sezónním ovocem, anebo použít ovoce mražené. Dobrou chuť!