Jahodové buchty jsou obzvláště v létě příjemným zpestřením jídelníčku. Výborně se hodí ke kávě i letním koktejlům. Pohostíte a oslníte jimi návštěvy, které se k vám budou rády vracet.
Jahodová sezóna již brzy nastane a vy se můžete plně vrhnout do vaření. Jahody si skvěle rozumí s buchtami na tvarohovém základě, s piškotem nebo také s čokoládou. Receptů je velmi mnoho. Jahoda je snad nejvíce používané ovoce na přípravu jídel.
Vyzkoušejte klasické české buchty, bábovku nebo bublaninu, ale také buchty pocházející z jiných zemí, čokoládové brownies, americký koláč s jahodovou náplní nebo lehký našlehaný dort Pavlova z bílků.
Výborné jsou také nepečené dorty se zakysanou smetanou, tvarohem nebo máslovými krémy, které jahody úžasně odlehčí. Jejich výroba je snadná, s pomocí šlehače a mixéru lehce vykouzlíte úžasné rolády, dorty i smetanové nepečené dezerty.
Nezapomeňte vždy na našlehání sněhu z bílků, ten slouží k tomu, aby těsto nadnášel a to bylo lehké a nadýchané. Bez vytvoření sněhu jde péct taky, ale těsto je ubité a těžké. Ta trocha času navíc se vám vyplatí.
Formu vždy správně vymažte, obzvláště u bábovkové formy je potřeba nevynechat žádné místo, aby se vám bábovka nepřichytila. Bábovku z formy dostanete pomocí mokré utěrky, kterou přiložíte ještě na horkou formu, čerstvě vytaženou z pece. Tak snadno bábovku vyklopíte, aniž byste porušili těsto.
Čokoládovou polevu, která se nalévá na brownies nebo nepečené dorty si můžete připravit i doma. Stačí rozpustit čokoládu na vaření ve vodní lázni a přidat trochu másla, aby se hezky leskla. Ředí se mlékem tak, ať je správně tekutá. Mléko však přidávejte opatrně, aby poleva nebyla moc řídká a šla dobře namazat. Do zbylé polevy můžete vhodit nakrájené jahody a sníst je jen tak ke kávě nebo drinku.
Bábovka s jahodami je hodně vylepšenou formou klasické bábovky. Jahody uvnitř v těstě jsou vítaným zpestřením, kterým překvapíte hlavně návštěvy. Na talíři ji můžete dozdobit šlehačkou a nakrájenými čerstvými jahodami. Tuto pochoutku si připravíte snadno i v zimě z jahod mražených.
Ingredience:
Postup:
Brownies je tradiční americká pochoutka, která se uchytila i u nás. Díky velkému podílu čokolády je velmi chutná a oblíbená. Její příprava je snadná a netrvá dlouho. Do brownies můžete přidat jahody, rozinky, meruňky, švestky, broskve, ananas nebo sušené či kandované ovoce.
Ingredience:
Postup:
Výtečná roláda s jahodovým krémem je sice trochu složitější na přípravu, ale námaha se vyplatí. Důležité je hned po upečení plát zlehka srolovat, aby se po vychladnutí nepolámal. Při troše cviku se vám podaří skvělá roláda. A jahodový krém je osvěžující varianta klasického těžkého vanilkového krému.
Ingredience:
Postup:
Jahody se dají v kuchyni využít na mnoho způsobů. Upečete s nimi jak složité a náročné recepty, tak také jednoduché hrnkové buchty, které sníte s rodinou za víkend. I když nemáte moc času, snadno připravíte třeba perfektní a rychlý jahodový koláč.
Ingredience:
Postup:
Nepečené dorty jsou velmi zábavné a nenáročné na přípravu. Jahody se hodí jako ideální ovoce, které dortu dodá ten správný šmrnc a chuť.
Ingredience:
Postup: