Logo
Rubrika:

Jahodové rolády, které doma zvládnete

Piškotová roláda je velmi oblíbený moučník. Její příprava a zavinutí není tak těžké, jak se zdá. Roláda je plná lahodného krému, který se dá připravit různými způsoby. Pro letní moučníky jsou skvělé jahody nebo různé ovoce, které použijete i na dozdobení.

Nadýchaná a svěží piškotová roláda

Piškotová roláda je velmi nadýchaný a svěží moučník. Při správném dodržení postupu není tak těžké vykouzlit úžasnou piškotovou roládu. Jak na dokonalou roládu s náplní? Základem je těsto, u kterého je důležité, aby se nelepilo na plech. Proto použijte pečící papír. Snáze se korpus přenese i na utěrku, kde papír odvinete.

Piškotovou roládu můžete ochutit mnoha ingrediencemi. Oříšky, sirupy, medem, kokosem nebo také různými druhy ovoce. Jahodová roláda je klasika a velmi chutná. Letní ovoce vás osvěží a dodá roládě ten pravý šmrnc.

Mnoho způsobů přípravy

Roláda je velmi flexibilní. Dá se připravit na mnoho způsobů. Piškotová nebo s kokosem či oříšky. Skvělá je také roláda kakaová. Může být i karamelová nebo také mramorovaná. Toho docílíte tak, že část těsta obarvíte kakaem a prolijete na plát s vanilkovou částí. Tak vytvoříte krásné mramorování, jako u bábovky. Po nakrojení roláda vypadá velmi pěkně.

Roládu můžete dozdobit i natřením krémem a vyválením v plátcích mandlí či nasekaných oříšcích. Hezká je i posypaná kokosem nebo politá čokoládou.

Ani vyznavači fit životního stylu si nemusí roládu odepřít. Využijete při její výrobě různé druhy mouky, špaldovou, rýžovou, čočkovou nebo i čirokovou a kukuřičnou. Na posypání jsou zajímavou volbou pistácie či nastrouhané para oříšky.

Těsto se dá upravit také bez mouky, jen z vajec nebo s dýňovým či cuketovým pyré. I mrkvová roláda vás jistě zaujme. Stačí použít mrkvový prášek či nastrouhanou mrkev. Roláda z bílku a pohankové mouky je příjemným osvěžením při fit dietě. Skvěle ji doplní vanilkový pudink rozšlehaný s tvarohem nebo kysanou smetanou.

Roláda se dá připravit také z proteinu, který se hodí skvěle do redukční diety a pro nabrání svalstva. Lžička skořice jej ochutí a dodá mu šmrnc. Na náplň můžete použít i nízkotučný tvaroh a dochutit jej jahodami.

Jahody jsou výborné do rolád celé nebo také nakrájené na poloviny. Přizdobit jimi můžete roládu zevnitř i na horní straně. Stačí natřít povrch krémem nebo nazdobit zdobičkou a zasadit do šlehačky jahodu.

Piškotová roláda s tvarohem a jahodami

Klasická piškotová roláda s tvarohem a jahodami je snadná a velmi rychle připravena. Stačí si jen upéct korpus, srolovat a vyšlehat hladký krém. Ten dochutíte jahodovou marmeládou a získá z ní také růžovou barvu.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g cukr krupice
  • 4 lžičky vlažné vody
  • olej

Na krém:

  • 500 g tvarohu
  • vanilkový cukr
  • 250 g čerstvých jahod
  • jahodová marmeláda
  • cukr moučka

Postup přípravy:

  1. Vyšlehejte si bílky s cukrem a poté do toho přimíchejte žloutky a mouku. Postupně přidejte vodu, která by měla mít pokojovou teplotu.
  2. Na plech si rozložte papír a vyšlehanou směs na něj vylijte. Troubu předehřejte na 170 °C a pečte těsto na roládu do zlatova.
  3. Připravte si čistou utěrku a pokropte ji vodou. Korpus na ni položte a pak opatrně stáhněte z horní strany pečící papír.
  4. Piškot si zabalte do ruličky a ponechte vychladnout.
  5. Tvaroh s cukrem vyšlehejte a poté odviňte piškot. Namažte jej marmeládou a tvarohovým krémem. Poklaďte jahodami a nakonec zaviňte. Horní stranu můžete dozdobit krémem, na který opět pokladete jahody.

Oříšková roláda s jahodovým krémem

Oříšky do rolády určitě patří. Směs chutí s jahodovým krémem je výtečná. Hodí se perfektně jako zákusek ke kávě nebo dezert po jídle. Nahoru na piškotovou roládu nacákejte čokoládu do souvislých pruhů. Můžete si pořídit už hotovou čokoládovou polevu nebo jen rozpustit čokoládu na vaření v hrnečku, tak, aby byla tekutá.

Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • půl prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 4 lžíce vody
  • 100 g cukru
  • vanilkový cukr
  • špetku soli

Krém:

  • jahodová marmeláda
  • plnotučný tvaroh
  • smetana ke šlehání
  • jahody
  • čokoláda

Postup přípravy:

  1. V míse si našlehejte sníh z bílků a cukru. Poté přidejte žloutky, vanilkový cukr, oříšky, mouku, sůl, prášek do pečiva a vodu.
  2. Na plech si dejte pečící papír a na ten vlijte těsto. Upečte jej v předehřáté troubě na 170 °C.
  3. Až bude těsto upečeno, položte jej na navlhčenou utěrku. Odviňte pečící papír a poté těsto srolujte. Až vychladne, zase jej rozviňte.
  4. Tvaroh se šlehačkou našlehejte a přidejte k nim jahodovou marmeládu. Poté namažte krémem piškot a poklaďte jahody přepůlené na poloviny. A roládu zaviňte.
  5. Horní stranu lehce pocákejte rozpuštěnou čokoládou, tak aby vypadala dekorativně.

Fitness roláda s jahodami

Roláda se dá připravit i ve fitness formě. Na těsto stačí použít celozrnnou mouku a vlašské ořechy. Klasický bílý cukr nahraďte cukrem třtinovým. Můžete přidat i protein nebo další ingredience. Roláda může být i bez mouky, jen za použití vajec. Krém je vyšlehán z tvarohu a pro větší svěžest jej stačí doplnit jen hustým řeckým jogurtem. Jahody jsou velmi nekalorické jídlo a často používané při dietě.

Ingredience:

  • 100 g mouky celozrnné
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • půl prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 4 lžíce vody
  • 100 g třtinový cukr
  • vanilkový extrakt
  • špetku soli

Krém:

  • plnotučný tvaroh
  • lžíce medu
  • jahody
  • nasekané vlašské oříšky na posypání

Postup přípravy:

  1. Z vaječných bílků našlehejte tuhý sníh a přidejte k němu ostatní ingredience. Těsto vylijte na pečící papír na plechu.
  2. Rozehřejte si troubu na 180 °C a vložte těsto do trouby. Pečte asi 20 minut, dokud nezezlátne.
  3. Po upečení vyjměte a položte na pocukrovanou utěrku. Zaviňte a nechte vychladnout, poté odviňte.
  4. Tvaroh si rozšlehejte s medem a natřete jím opět rozvinuté těsto. Poté opatrně zaviňte. Horní stranu dozdobte krémem a posypejte sekanými oříšky.

Jahodová roláda s mascarpone

Italský sýr mascarpone se hodí nejen na cheesecake, ale také piškotovou roládu. Přidejte smetanu a vanilkový cukr a budete mít dokonalý krém, který doplníte jahodami.

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru

Krém:

  • mascarpone
  • 1 smetana ke šlehání
  • vanilkový cukr
  • jahody

Postup přípravy:

  1. Vaječné bílky s cukrem rozšlehejte na sníh. Poté přimíchejte mouku a utvořte hladké těsto.
  2. Těsto vlijte na plech, na který jste rozložili pečící papír. Poté upečte na 200 °C a rozložte na utěrku, kterou jste předem pokapali vodou. Plát papíru opatrně sejměte. Srolujte do ruličky a ponechejte vychladnout.
  3. Z mascarpone, smetany, vanilkového cukru a jahod vyšlehejte krém. Jahody předtím nakrájejte na drobné kousky a pomačkejte.
  4. Těsto odviňte a poté namažte krémem. Opět zaviňte a nechte vychladnout v lednici.

Nejlepší jahodová roláda s kokosem

Tvaroh, jahody a kokos, to je skvělá kombinace. Vykouzlíte lehký svěží moučník, který vám udělá radost obzvláště v létě. Pohostíte návštěvu krásně zatočenou roládou a budete pochválena jako skvělá hospodyňka.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 80 g cukr krupice
  • špetka soli
  • 90 g hladké mouky

Krém:

  • 150 g másla
  • 25 g kokosu
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 250 g jahod

Postup přípravy:

  1. Smíchejte si hladkou mouku, vaječné žloutky, cukr a přidejte špetku soli. Vyšlehejte si hladký sníh a ten přidejte k ostatním ingrediencím.
  2. Rozložte si pečící papír na plech a vylijte na něj těsto. Upečte jej na 180 °C asi 20 minut, tak, až bude pěkně do zlatova. Po upečení jej přesuňte na utěrku a zaviňte.
  3. Vyšlehejte si máslo, kokos, moučkový cukr a tvaroh. Utvořte hladký krém. Těsto rozviňte a krém na něj naneste. Poklaďte jahodami a zaviňte.

Ohodnoťte tento článek !

0 0 hlasů
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

V médiích

Lidové noviny iDNES.cz Vitalia.cz eAGRI