Nevím, do jaké míry si kdo uvědomuje, že jahody nejsou jen vynikající pochoutkou, ale protože jsou plné vitamínů a stopových prvků, patří mezi cenné doplňky naší stravy.
Při dozrávání získávají jahody antokyany – červené barvivo, bohaté na karoten, které chrání především samotný plod před poškozením různými bakteriemi. Katechiny (třísloviny), obsažené v jahodách, působí v lidském organismu protizánětlivě a antibakteriálně. Navíc na sebe váží těžké kovy ve střevech a pomáhají proti průjmům.
Mimořádně bohaté jsou jahody na kyselinu listovou – ta je důležitá pro růst buněk a krvetvorbu. Z vitamínů je to hlavně „céčko“, které je přínosem pro náš imunitní systém; z minerálů je zastoupen zejména draslík (odvodňuje a snižuje krevní tlak). Prvenství mezi tuzemským ovocem mají jahody v jednom ze stopových prvků, a tím je mangan. Ten je nezbytný pro metabolismus, vyživuje nervy a mozek, zásobuje barevnými pigmenty vlasy i kůži, povzbuzuje činnost štítné žlázy a podílí se na krvetvorbě a růstu kostí. A navíc se listy a kořeny jahodníku využívají ve farmakologii. Takže, jak je vidět, jahodník lze ve prospěch člověka zužitkovat kompletně celý.
Někteří jedinci reagují na konzumaci jahod alergicky – vyrážky, pupínky v ústech a na rtech, otoky v obličeji. Nesnášenlivost zřejmě vyvolává vysoká koncentrace tříslovin.