Jahody jsou skvělé nejen v dortech, zákuscích nebo ovocných pohárech, ale oceníte je také v mražených pokrmech, jako zmrzlině, dřeni nebo sorbetu. Doma si můžete udělat úžasný jahodový nanuk provoněný chutí a vůní ovoce.
Léto a nanuky i zmrzliny k sobě nezaměnitelně patří. Mnoho z nás si bez zmrzliny léto vůbec nedovede představit. Zledovatělá voda smíchaná s ovocem se konzumovala už ve starověkém Egyptě i Řecku. Do Evropy se dostala až o pár století později. Nejvyhlášenější země vyrábějící zmrzlinu po domácku a z přírodních ingrediencí je dodnes Itálie. Italští zmrzlináři jsou také velmi štědří a dají vám na kornout opravdu velkou porci této pochoutky.
Zmrzlina i nanuky či sorbety se vyrábějí z mnoha různých ingrediencí, kde ovšem jahoda hraje bezesporu prim. Dopřát si můžete také zmrzlinu malinovou, melounovou, vanilkovou nebo čokoládovou a spoustu dalších. Užívají se rovněž různé netradiční ingredience, jako pivní zmrzlina, sýrová, slaninová, ale to jsou spíše jen takové atrakce.
Jestliže nechcete konzumovat mražené produkty z obchodních řetězců, které jsou plné konzervantů a éček připravte si zdravou zmrzlinu doma. Stačí smíchat a vyšlehat pár ingrediencí, zamrazit a jahodová zmrzlina či nanuk je na světě. Na výrobu můžete použít kvalitní šlehačku, hustý řecký jogurt nebo sýr mascarpone.
S výrobou domácích nanuků si vyhrajete vy i vaše děti. Zamíchejte do nich kousky ovoce nebo si vytvořte z různých druhů ovoce odlišné barevné vrstvy. Nanuk s kiwi, ananasem a jahodami vás jistě potěší nejen svou chutí, ale také veselou kombinací barev.
Máte-li chuť na něco svěžího, elegantního a bez laktózy, připravte si domácí sorbet nebo jahodovou dřeň. Jahodový sorbet se skvěle hodí také ke střiku z bílého vína nebo jako dezert po lehkém letním obědě.
Neexistuje nic více osvěžujícího než dát si zmrzlinu v letním vedru. Jahodová zmrzlina s jogurtem je lehká a zdravá. Doma si ji připravíte bez chemických přísad a umělých chutí, se kterými se často setkáváme u zmrzlin prodávaných na ulici.
Ingredience:
Postup:
Jahodová zmrzlina s mascarpone je vydatnější verze zmrzliny pro opravdové fajnšmekry. Pokud máte rádi tiramisu nebo jahodový cheesacake je zmrzlina s mascarpone to pravé osvěžení pro vás. Mascarpone je v podstatě sýr, takže budete mít zároveň velmi netradiční pochutinu, kterou provoní hromada čerstvých jahod. S jahodovou zmrzlinou s mascarpone jistě překvapíte i ty nejvíce gurmánsky zaměřené návštěvy.
Ingredience:
Postup:
Jahodový sorbet je pochoutka pocházející z oblastí kolem Středozemního moře. V oblibě ji měl císař Nero i arabští vládcové, obývající Sicílii. Ti vytvářeli sorbet, tak, že smíchali sníh z hory Etny a přidali k němu šťávu z místních citronů uzrálých na slunci. Sorbet se tradičně připravuje ze studené vody a ovocné šťávy, poté se nechá zamrazit. Aby byl více hustý, přimíchejte vaječné bílky, ty jej udrží lépe pohromadě a nadechnou.
Ingredience:
Postup:
Kdo by netoužil dát si doma pravý přírodní jahodový nanuk. Příprava není až tak složitá, jak se zdá, stačí mít formičky na nanuky a zapíchnout do nich dřívka nebo část formičky, která je určená na držení. Nanuk můžete ozvláštnit kousky jahod, nebo si jej namíchat z více druhů ovoce, aby byl krásně barevný, použijte maliny, ostružiny či třešně. Není problém si připravit také nanuky v klasickém provedení v čokoládě. Stačí dát nanuky do mrazničky a pak je vyklopit z formičky. V hrnečku si rozpustíte trochu čokoládové polevy a nanuky do ní ponoříte a pak dáte opět rychle zchladit. Můžete si je posypat oříšky, kokosem nebo mandlemi či pistáciemi. Klidně i barevnými jedlými dekoracemi, či marcipánem nebo použít různé druhy čokolády nebo karamel, pro větší barevný efekt.
Ingredience:
Postup:
Jahodová dřeň je klasika, která je každému známá. Velmi snadno se připravuje a jí se se lžičkou. Můžete si ji přidat také do ovocných pohárů nebo na ovoce jen tak do misky. K jahodám přimíchejte maliny, lesní ovoce, borůvky nebo ostružiny.
Ingredience:
Postup:
Úžasný všechny návody.