Jahodové nápoje jsou v letních vedrech to pravé osvěžení. Ve chvílích, kdy teplota atakuje třicítku a vy se pečete na slunci, je čas dát si něco co vás okamžitě zchladí a bude také skvěle chutnat.
Jahody mají mnoho léčivých účinků, které působí na naše zdraví. Obsahují vitamin C a jsou ideální potravinou vhodnou k dietě. Jedlé nejsou jen plody, ale celá rostlina. Můžete ji jíst i za syrova, mladé lístečky jahodníku stačí jen tak utrhnout a sníst. Starší listy se obvykle nekonzumují, protože mají mnoho tříslovin, které způsobují hořkost.
Tak neváhejte a vyrazte ven s košíčkem na jahodové, malinové, či ostružinové listy. Nejlepší rostlinky rostou v lese, kde je čisté životní prostředí a neprošly šlechtěním. Dbejte však na to, abyste si natrhali jen pro svoji potřebu a nezničili celou úrodu.
Na přípravu jahodového koktejlu, ať už s mlékem nebo alkoholického budete potřebovat mixér. Pokud mixér nevlastníte, stačí jahody rozmačkat vidličkou. Vybírejte si co nejzralejší, aby měly vysoký obsah cukru a byly snadno rozmačkatelné.
Do alkoholických koktejlů můžete přidat bílý rum nebo vodku, či tequillu. Jahodové daiquiri se dá připravit také s melounem. Mix jahod a melounu je velmi osvěžující. Je však potřeba z něj vybrat zrníčka nebo si koupit meloun bez zrníček. V případě, že byste je pomixovali, nápoj by získal jejich přirozenou hořkost a nebyl by tak dobrý.
Mléčné koktejly se dají snadno kombinovat s hustým řeckým nebo smetanovým jogurtem, aby byly více osvěžující. Koktejl pak není tak přeslazený a má lehkou nakyslou chuť. Pokud toužíte po nápoji, který vás na dlouho zasytí, vyměňte jogurt za smetanu, šlehačku nebo smetanu kysanou. Oblíbená jsou rovněž acidofilní mléka s jahodami, kyška nebo podmáslí.
Čaj z listů jahodníku je velmi zdravý nápoj s mnoha příznivými účinky na náš organismus. Jsou v něm obsaženy minerály a třísloviny spolu s vitaminem C a silice, které dodají čaji nezaměnitelnou chuť. Účinkuje především při potížích s trávicí soustavou, ale i jako prevence. Zamezuje průjmům, žaludečním bolestem, střevním chřipkám a využijete jej také při nemocech ledvin nebo zánětech močového měchýře. Vyzkoušejte nejen jahodník zahradní, ale také čaj z lístků jahodníku lesního, má mnohem více vitaminu C a dalších obsahových látek. Sbírejte pouze mladé lístky, které jsou křehké, dobře zpracovatelné a mají nižší hořkost.
Ingredience:
Postup:
Čaj z listů jahodníku můžete směle kombinovat s dalšími bylinkami nebo listy, jako je například maliník nebo ostružiník. Maliník upravuje zažívání, posiluje kardiovaskulární systém a působí pozitivně na krevní tlak. Je dobrý také na pleť a působí proti vyrážkám způsobených nadměrným sluněním. Maliník se osvědčil ve směsích ženských čajů, upravuje menstruaci a usnadňuje porod. Můžete jej pít kdykoli na něj máte chuť a chcete udělat něco pro své zdraví.
Ingredience:
Postup:
Nejen tělo, ale i duši je potřeba občas vyléčit. A nic nenavodí příjemnější prostředí, než skvělý nápoj, který vás osvěží v letním horku nebo rozzáří každou party na pláži, u jezera či doma u bazénu. Jahodové daiquiri se skládá z mixovaných jahod, ledové tříště a kvalitního alkoholu. Snadno si jej připravíte doma v mixéru.
Ingredience:
Postup:
Domácí jahodový džus je mnohem zdravější a chutnější, než džus kupovaný. Máte kontrolu nad množstvím cukru v džusu a můžete si jej připravit z kvalitních jahod. Navíc je bez konzervantů a v ledničce nějakou dobu vydrží. Můžete popustit uzdu své fantazii a namíchat si jej za použití dalšího ovoce. Do jahodového džusu přidejte maliny, ostružiny, třešně, višně nebo švestky, či rybíz. Nadstavit jej můžete také jablkem, hroznovým vínem nebo hruškami. V případě, že džus nestihnete spotřebovat a začne vám v lednici kvasit, určitě ho nevyhazujte, ale udělejte si z něj jahodové víno či ocet.
Ingredience:
Postup:
Domácí jahodový koktejl si můžete udělat zcela tradičním způsobem jen z mléka, jahod a cukru, ale také s přidáním jogurtu, chia semínek, zakysané smetany nebo s drcenými mandlemi či skořicí na ozdobu. Jako chladící složku do koktejlu můžete použít kostky ledu nebo ještě lépe ledovou tříšť, která mu dodá lepší konzistenci.
Ingredience:
Postup: