Ať už si upečete nadýchaný dort Pavlova nebo úžasné jahodové muffiny s krémem a marcipánovými květinami určitě váš čeká skvělý zážitek nejen chuťový, ale také na pohled.
Pravé české jahody od farmářů dozrálé na sluníčku, na které se pravidelně každý rok těšíme, jsou ideální volbou pro přípravu moučníků, dezertů, dortů a koktejlů. Nejlepší je vychutnat si je se šlehačkovými a tvarohovými krémy, jen tak s cukrem, ale i k sněhovým nadýchaným korpusům. Do těsta nezapomeňte přidat kvalitní vajíčka od domácích slepic, z trhu i farmářských chovů.
Příprava jahodových dezertů je velmi jednoduchá. Těsto i krémy pořádně vyšlehejte, aby nebylo ubité. Palačinky není potřeba smažit na velkém množství oleje, stačí málo. Pokud to umíte, můžete je obracet přehazováním. Je lepší si zpočátku palačinky dělat menší, lépe se pak obracejí. Ideálním doplňkem krémových receptů jsou také horké jahody, které vytvoří přímo gurmánský zážitek.
Dort Pavlova je lehký nadýchaný dezert z hmoty z našlehaných vaječných bílků do sněhu, který se pomalu suší v troubě. Ten doplňuje smetanový krém a velká porce čerstvých jahod. Dort byl pojmenován po primabaleríně Anne Pavlové, která navštívila ve 20. letech minulého století Austrálii a Nový Zéland. Na její počest jej vymyslel kuchař, který dort připodobnil ke vzhledu její baletní sukně.
A právě takový dort Pavlova je, lehký a nadýchaný jako baletka. Jeho příprava není těžká, dělá se podobně jako sněhové pusinky. Při sušení krému neotevírejte troubu, aby se sníh nesrazil a neměli jste místo dortu nepovedenou palačinku.
Ingredience:
Postup:
Pravý jahodový pohár, jaký se v dobách vašeho mládí podával v oblíbených mléčných barech, si můžete připravit doma snadno a rychle. Vypadá velmi dekorativně a v parném létě osvěží vás i vaše blízké. Připravuje se z čerstvých jahod, jahodové marmelády, různými druhy zmrzliny, šlehačky a hoblinkami čokolády.
Ingredience:
Postup:
Palačinky s jahodami je sladké jídlo, které se hodí jako rychlovka, kdy nemáte moc času vyrábět složité pokrmy. Abyste si palačinky ozvláštnili, místo mouky pšeničné se dá použít i špaldová, pohanková nebo kukuřičná, či rýžová mouka. Doslazují se cukrem, sirupy nebo medem. Jahodové palačinky se šlehačkou a datlovým sirupem vám jistě budou chutnat.
Ingredience:
Postup:
Malé roztomilé muffiny se dají připravovat na mnoho způsobů. S oříšky, ovocem nebo marmeládou. Muffiny s jahodami a jahodovým krémem jsou výbornou svačinkou pro malé i velké. Některé nevěsty si místo svatebního dortu nechávají udělat hromadu svatebních muffinů, ozdobených marcipánem a krémem.
Ingredience:
Krém:
Postup:
Panna Cotta je dezert pocházející ze slunné Itálie. Je to šlehačka svařená s želatinou ozdobená ovocem, marmeládou, sirupem nebo další porcí barevné želatiny pro kontrastní efekt. Tento velmi lehký a svěží dezert se krátce připravuje a jeho výroba je velmi snadná, zvládne ji každý. Pokud se necítíte na to, abyste panna cottu vyklápěli z formičky, můžete ji nalít do ozdobné skleničky, ze které se vyjídá lžičkou.
Ingredience:
Postup: