Jahodový web logo
Rubrika:

Sladké recepty s jahodami pro mlsouny

Ať už si upečete nadýchaný dort Pavlova nebo úžasné jahodové muffiny s krémem a marcipánovými květinami určitě váš čeká skvělý zážitek nejen chuťový, ale také na pohled.  

Suroviny

Pravé české jahody od farmářů dozrálé na sluníčku, na které se pravidelně každý rok těšíme, jsou ideální volbou pro přípravu moučníků, dezertů, dortů a koktejlů. Nejlepší je vychutnat si je se šlehačkovými a tvarohovými krémy, jen tak s cukrem, ale i k sněhovým nadýchaným korpusům. Do těsta nezapomeňte přidat kvalitní vajíčka od domácích slepic, z trhu i farmářských chovů.

Jak postupovat

Příprava jahodových dezertů je velmi jednoduchá. Těsto i krémy pořádně vyšlehejte, aby nebylo ubité. Palačinky není potřeba smažit na velkém množství oleje, stačí málo. Pokud to umíte, můžete je obracet přehazováním. Je lepší si zpočátku palačinky dělat menší, lépe se pak obracejí. Ideálním doplňkem krémových receptů jsou také horké jahody, které vytvoří přímo gurmánský zážitek.

Jahodová Pavlova

Dort Pavlova je lehký nadýchaný dezert z hmoty z našlehaných vaječných bílků do sněhu, který se pomalu suší v troubě. Ten doplňuje smetanový krém a velká porce čerstvých jahod. Dort byl pojmenován po primabaleríně Anne Pavlové, která navštívila ve 20. letech minulého století Austrálii a Nový Zéland. Na její počest jej vymyslel kuchař, který dort připodobnil ke vzhledu její baletní sukně.

A právě takový dort Pavlova je, lehký a nadýchaný jako baletka. Jeho příprava není těžká, dělá se podobně jako sněhové pusinky. Při sušení krému neotevírejte troubu, aby se sníh nesrazil a neměli jste místo dortu nepovedenou palačinku.

Ingredience:

  • bílek ze 4 vajec
  • 200 g cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 2 lžičky vinného octa
  • šlehačka
  • jahody

Postup:

  1. Předehřejte si troubu a mezitím z bílků, cukru, škrobu a octa vyšlehejte tuhý sníh. Musí být tak hustý a pevný, že když překlopíte mísu dnem vzhůru, zůstane sníh uvnitř.
  2. Plech si vyložte pečícím papírem a sníh na něj upravte do kruhového tvaru. Pečte v troubě na 120 °C 80 minut. Troubu neotevírejte a dort nechte v troubě plně vychladnout. V případě, že by se dostal do trouby při otevření chladný vzduch, sníh by se srazil a spadl.
  3. Po vychladnutí vyjměte krásně upečený sněhově bílý dort z trouby a horní část ozdobte vyšlehanou šlehačkou s jahodami.

Jahodový pohár recept

Pravý jahodový pohár, jaký se v dobách vašeho mládí podával v oblíbených mléčných barech, si můžete připravit doma snadno a rychle. Vypadá velmi dekorativně a v parném létě osvěží vás i vaše blízké. Připravuje se z čerstvých jahod, jahodové marmelády, různými druhy zmrzliny, šlehačky a hoblinkami čokolády.

Ingredience:

  • jahody
  • jahodová marmeláda
  • šlehačka
  • zmrzlina čokoládová, jahodová, vanilková
  • čokoládové hobliny

Postup:

  1. Do sklenice na pohár vložte nejprve vanilkovou zmrzlinu, kterou zalijete jahodovou marmeládou, poté čokoládovou, opět zalijte a následně přidejte vanilkovou zmrzlinu.
  2. Na vanilkovou zmrzlinu utvořte pěkný točený kopeček šlehačky, posypte jahodami a čokoládovými hoblinami.

Palačinky s jahodami

Palačinky s jahodami je sladké jídlo, které se hodí jako rychlovka, kdy nemáte moc času vyrábět složité pokrmy. Abyste si palačinky ozvláštnili, místo mouky pšeničné se dá použít i špaldová, pohanková nebo kukuřičná, či rýžová mouka. Doslazují se cukrem, sirupy nebo medem. Jahodové palačinky se šlehačkou a datlovým sirupem vám jistě budou chutnat.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 500 ml mléka
  • jahody
  • šlehačka
  • datlový sirup

Postup:

  1. V míse rozšlehejte mouku s mlékem a vejci do řídkého těstíčka.
  2. Na pánvi si rozpalte kapku oleje a naběračkou nalévejte tenké palačinky, které po upečení na jedné straně opatrně, aby se nepotrhaly, obraťte na stranu druhou.
  3. Hotové palačinky naplňte jahodami nakrájenými na malé kousky a zatočte. Na povrchu ozdobte stočené palačinky šlehačkou a pokapejte datlovým sirupem.

Nejlepší jahodové muffiny

Malé roztomilé muffiny se dají připravovat na mnoho způsobů. S oříšky, ovocem nebo marmeládou. Muffiny s jahodami a jahodovým krémem jsou výbornou svačinkou pro malé i velké. Některé nevěsty si místo svatebního dortu nechávají udělat hromadu svatebních muffinů, ozdobených marcipánem a krémem.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 50 ml oleje
  • vanilkový cukr
  • 0,5 balíčku prášku do pečiva
  • jahody nakrájené na kousky

Krém:

  • tvaroh
  • šlehačka
  • cukr
  • jahody
  • marcipánová hmota nebo již hotové kytičky

Postup:

  1. Ingredience na těsto smíchejte a vyšlehejte. Do těsta poté přidejte jahody nakrájené na kousky a vlijte do formiček na muffiny.
  2. Pečte v troubě do zlatova na 180 °C.
  3. Po upečení nechte vychladnout a poté vyklopte z formiček. Z tvarohu, šlehačky, lžičky cukru a rozmixovaných jahod si vyšlehejte krém. Tím ozdobíte muffiny a na vrchol umístěte marcipánové kytičky, které si zakoupíte v cukrářském obchodě nebo je vymodelujete sami podle svých představ z marcipánové hmoty.

Panna Cotta s jahodami

Panna Cotta je dezert pocházející ze slunné Itálie. Je to šlehačka svařená s želatinou ozdobená ovocem, marmeládou, sirupem nebo další porcí barevné želatiny pro kontrastní efekt. Tento velmi lehký a svěží dezert se krátce připravuje a jeho výroba je velmi snadná, zvládne ji každý. Pokud se necítíte na to, abyste panna cottu vyklápěli z formičky, můžete ji nalít do ozdobné skleničky, ze které se vyjídá lžičkou.

Ingredience:

  • 2 smetany ke šlehání
  • želatina
  • 50 g cukr krystal
  • vanilkový cukr
  • jahody

Postup:

  1. Želatinu rozmíchejte v malém množství vody a nechte odstát. Mezitím si ohřejte smetanu těsně pod bod varu a poté přidejte změklou želatinu spolu s cukrem a šlehejte, dokud se ingredience nespojí. Směs vylijte do sklenic nebo formiček a nechte vychladnut.
  2. Rozmixujte si menší množství jahod s cukrem a tím přelijte vychladlou panna cottu. Nakonec dozdobte ještě kousky nakrájených jahod.

Ohodnoťte tento článek !

0 0 hlasů
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

V médiích

Lidové noviny iDNES.cz Vitalia.cz eAGRI