Jahody jsou letní červené ovoce plné vitaminů a zdraví prospěšných látek. Pomáhají proti chudokrevnosti, žaludečním potížím a posilují srdce a nervy. Jsou také oblíbeným motivem na různé domácí dekorace i oblečení. Vy si z jahod můžete připravit skvělou letní osvěžující marmeládu.
Jahody vybírejte vždy plně dozrálé a červené. V zimě nebo brzy z jara se prodávají jahody, které sice působí čerstvým dojmem, avšak jejich chuť je velmi planá a slabá. Správně uzrálá jahoda musí mít po rozříznutí červený střed. Jahody, které jsou vevnitř bílé nebo na povrchu spíše do oranžova nebo také do zelena, určitě na výrobu marmelády nepoužívejte. Je lepší si počkat až na konec sezóny, kdy jsou správně vyzrálé, plné chuti a přirozeného ovocného cukru. Jahody v našich podmínkách dozrávají v červnu.
Cukr můžete použít bílý, třtinový, javorový sirup, agávový sirup, sladěnku nebo další druhy sladidel. Diabetici mohou bílý cukr nahradit stévií nebo cukrem březovým.
Dnes jsou v oblibě spíše přírodní pektiny, které se dají zakoupit ve zdravé výživě. Aby marmeláda dobře želírovala, můžete přihodit i jablka, která přirozeně obsahují velké množství pektinu.
Příprava jahodové marmelády je jednoduchá a zvládne ji každý. Ovoce se nakrájí na menší kousky a vaří. Někdo má rád džemy a někdo marmelády. Pokud chcete mít hladkou marmeládu, ale zároveň, aby v ní byly viditelné kousky, zkuste polovinu odebrat a rozmixovat. Rozmixovanou část smíchejte s kousky a dosáhnete tak marmelády, která se dobře natírá na pečivo a zároveň má kousky.
Při vaření od marmelády nikdy neodcházejte, vždy je potřeba ji hlídat a pravidelně míchat. Ovoce často rádo prudce vzkypí a přeteče přes okraj hrnce. A marmeládu seškrabovat z pece určitě nechcete. Když se hladina začne prudce zvedat, rychle stáhněte plamen a míchejte. Můžete i zkusit foukat, aby rychleji klesla.
Domácí jahodová marmeláda je úžasná pochoutka, kterou si můžete namazat na chleba, přidat ke knedlíkům, jogurtu nebo si vyrobit zdravý mléčný koktejl. Zkombinujte jej třeba s chia semínky nebo zmrzlinou či šlehačkou.
Ingredience:
Postup:
Vanilka dodá jahodové marmeládě příjemnou vůni, která vám v zimě připomene léto. Jahodovou marmeládu s vanilkou si můžete třeba krátce ohřát a nalít na zmrzlinu. Skvěle se doplňují. Když nahradíte citron limetkou, posunete svou marmeládu o úroveň výš.
Ingredience:
Postup:
Povidla mohou být nejen švestková, ale také jahodová. K jahodám lze přihodit švestky, borůvky, maliny nebo třešně. Dochutit je můžete také skořicí nebo pomerančovou kůrou. Povidla se vaří delší dobu, aby ovoce získalo na hustotě. Nemělo by obsahovat mnoho vody. Bílý cukr můžete nahradit cukrem třtinovým, aby měla marmeláda výraznější chuť.
Ingredience:
Postup:
Jahodová marmeláda s borůvkami je prostě dokonalá. V případě, že se vám podaří najít lesní jahody nebo maliny, neváhejte a přihoďte je do receptu. Vykouzlíte tak úžasnou pochoutku, která vám připomene procházky vonícím lesem. Aroma stromů vám také oživí kapka javorového sirupu, přidaného na chuť.
Ingredience:
Postup: