Hladké a vláčné těsto, sytě červené jahody a příjemná chuť farmářského tvarohu, to jsou jahodové knedlíky. Lehké a chutné jídlo, které se hodí k létu a jahodové sezoně.
Jahodové knedlíky s bramborami a tvarohem má rád téměř každý. Avšak pokud máte pocit, že byste měli trochu zhubnout, můžete si udělat pár odlehčených variant tohoto pokrmu. Mouku pšeničnou, která je výživovými poradci často zatracována lze nahradit snadno moukami, které jsou lehké, dobře stravitelné a většinou bezlepkové. Vyzkoušejte knedlíky rýžové nebo třeba kukuřičné, ty budou mít krásně žlutou barvu.
Těsto na knedlíky se dá také uhníst i za pomocí jáhel, které jsou oblíbenou surovinou na výrobu koláče jahelníku. Ten si můžete připravit také jako dezert, s jahodami je výborný.
Perfektně tvarovaných knedlíků dosáhnete tak, že si těsto vyválíte přibližně do tvaru čtverce. Tak nebudete mít nesouměrné okraje. Nakrájíte ho na malé čtverečky a doprostřed vložíte jahodu. Těsto přehnete přes jahody nejprve po rozích, jako šáteček a pak zbylé části spojíte ve středu. Následně musíte vše pevně utěsnit, aby vám nevytekla jahodová šťáva při vaření do vody. Byla by to velká škoda. Knedlík poté poválejte v ruce, aby měl kulatý tvar a byl souměrný.
Než jej vložíte do horké vody, musíte si je zpravidla odložit. Je dobré si je nadělat dopředu, ať pak nemusíte spěchat. Vál pořádně vysypejte moukou, aby se vám knedlíky nepřichytily a neudělala se v nich díra. Takto narychlo spravované nesrovnalosti už nejsou tak pěkné, jako původní tvar, na který jste měli čas a dali si na něm záležet.
Při vaření v páře dávejte knedlík vždy spojenou stranou dolů, bude pak po povrchu krásně hladký bez nerovností.
Knedlíky můžete i mrazit v mrazničce a použít je jako rychlý oběd, když máte málo času.
Ingredience, která se k jahodám nejvíce hodí, je bezesporu tvaroh. Nejen po estetické stránce, ale hlavně chuťově spolu skvěle pasují. Jahodové knedlíky z tvarohového těsta jsou ideální volbou na letní oběd, který vás nikdy nezklame. Můžete si z biomléka vyzkoušet také vyrobit vlastní tvaroh nebo jej zaměnit za tvaroh kozí nebo ovčí, které jsou velmi zdravé.
Ingredience:
Postup:
Jahodový přeliv je velmi snadný na přípravu a můžete jej podávat i po studenu jen tak na svačinu. Zahušťuje se vanilkovým pudinkem, který se však nepřidává celý, ale pouze lžička, aby přeliv příliš neztuhl a zůstal tak akorát. Knedlíky jsou netradičně jáhlové, pro větší pestrost jídelníčku a zařazení zdravých potravin do stravy.
Ingredience:
Postup:
Pšeničnou mouku, která se při dietách moc nedoporučuje, můžete nahradit různými druhy mouky, které jsou mnohem zdravější. Rýžová mouka je velmi lehká, snadno stravitelná a navíc obsahuje zdraví prospěšné látky. Hodí se také pro bezlepkovou dietu.
Ingredience:
Postup:
Kynuté knedlíky nejsou nijak náročné na přípravu, stačí jen počítat s hodinkou kynutí těsta. V letních teplotách však těsto kyne mnohem rychleji, než v zimě, kdy je v kuchyni chladno. Proto je čas spíše orientační, záleží na tom, jakou máte aktuální teplotu v kuchyni. Těsto by mělo třikrát zvýšit svůj objem a pak jej můžete vyválet.
Ingredience:
Postup:
Bramborové knedlíky s jahodami či jiným ovocem jsou česká klasika, která se nikdy neomrzí. Příprava je nenáročná a knedlíky jsou rychle hotovy. Pro to, aby byly správně nadýchané, nezapomeňte přidat kypřící prášek. Tak vykouzlíte úžasné těsto. Pokud vám těsto zbyde, můžete si z něj doválet noky, které sníte později, třeba se zelím a slaninou nebo ke guláši.
Ingredience:
Postup: