Jahodový web logo
Rubrika:

Jahodové cheesecaky, lahodná chuť léta

Cheesecake je lahodný a vláčný dezert, který se skládá z křehkého korpusu a krému vyrobeného ze sýra mascarpone. Bývá ozdoben ovocem nebo také i želatinou či čokoládou.

Kde se vzal cheesecake

Cheesecake je dort pocházející ze starověkého Řecka. Je vytvořen ze dvou až tří vrstev, které spolu vytvářejí jemný moučník. Spodní korpus je z rozdrcených sušenek, které jsou zality máslem, případně propojeny s vejcem, tak aby byla vrstva pevná. Výroba je rychlejší, než kdyby byl z těsta.

Horní vrstva je z krému, který se vyrábí především z tučného smetanového sýru mascarpone. Ten může být doplněn klasickou smetanou nebo zcela nahrazen smetanou ke šlehání či tvarohem nebo jinými variantami. Obvykle bývá krém vyztužen želatinou, aby držel tvar.

Na horní stranu se dává ovoce, v našem případě jahody, které jsou velmi dekorativní. Můžete použít i jiné druhy ovoce a vytvořit si na vašem cheesecaku rozličný ovocný design. Borůvky s jahodami, ananas, broskve, mandarinky, lesní maliny či ostružiny, i rybíz.

Krém bývá většinou hladce bílý jako sníh, ale cheesecake se dá připravit i čokoládový nebo za použití potravinářských barev v různých odstínech. Což pobaví obzvláště děti. Barevné vrstvy se mohou i střídat a vytvářet různé vzory.

Na povrchu dortu, který je pokryt ovocem se nedává vůbec nic nebo želatina. Tu je potřeba nalít vychladlou a rozlévat opatrně souměrně lžičkou. Cheesecake je zkrátka dort, se kterým si vyhrajete a skýtá mnoho možností pro nové nápady.

Veselý cheesecake

Cheesecake může být i zábavný. Jestliže máte doma malé děti nebo si chcete jen tak hrát při pečení, můžete si vytvořit moučník dle svých představ. Kromě barev na potraviny je hezké jej dozdobit i barevnými kytičkami, různými polevami nebo jahody umístit do různých tvarů. Dají se nakrájet na měsíčky nebo z nich vyrobit kytičky.

Připravte si šlehačku a na vrch dortu umístěte zatočené kopečky, na které dáte jahody. Do dortu se dá za pomocí jahodové marmelády také kreslit. Kapky jahodové marmelády nakapejte v souvislých kruzích na dort a protáhněte špejlí, tak, že vytvoří malá červená srdíčka.

Jahody na cheesecake je příjemné polít i bílou nebo hořkou čokoládou či posypat čokoládovými hoblinkami. Cheesecake může při správně šikovné ruce vypadat velmi designově a být hlavní hvězdou na důležité oslavě nebo party.

Udělejte si třeba cheesecake růžový za pomocí jahodové marmelády, kterou vmícháte do krému a na povrchu jahodami nakrájenými na plátky vytvořte tvar lotosového květu. Posypejte jej lístky máty, aby vznikl dojem květiny. Mezi celé jahody, které dáte doprostřed dortu, můžete vložit i živé květy, sedmikrásky, macešky, kopretiny nebo měsíček.

Cheesecake je zajímavé připravit i do skleniček jako malý dezert. Dejte si sušenky do skleničky nebo misky na pudink a zalijte krémem. Poté přidejte jahody a třeba i marmeládu. Nahoru umístěte čokoládové vruty a ponechte vychladit v lednici.

Pečený cheesecake

Cheesecake se připravuje nepečený i pečený. Vydrží déle a je rychle hotov. Tvarohová krusta je krásně měkká a ingredience se propojí do lahodného moučníku. Místo vanilkového cukru můžete použít semínka z vanilkových lusků, aby byl cheesecake přírodnější.

Ingredience:

  • 1,5 balíčku máslových sušenek
  • 120 g másla
  • 500 g tvarohu
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 cl rumu
  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva z citronu
  • vanilkový cukr
  • 250 g jahod

Postup přípravy:

  1. Rozdrťte sušenky a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dno formy vysypejte touto drtí a lehce upěchujte.
  2. Smíchejte tvaroh, cukry, smetanu, rum a citronovou šťávu. Pak zašlehejte vejce a žloutek. Vytvoříte tak krém, který nalijete na sušenkovou drť.
  3. Jahody očistěte a nakrájejte na poloviny. Ozdobte jimi vrchní část dortu a poté celý dort pečte v troubě na 160 °C, dokud povrch nezezlátne.
  4. Nechte vychladnout a poté dejte cheesecake do ledničky.

Nepečený cheesecake s jahodami

Do koláče cheesecake patří sýr mascarpone, který se vyrábí ze smetany a pochází z Itálie. Můžete si vyrobit i mascarpone doma, za použití obyčejné smetany a kyseliny citronové. Tu smícháte v hrnci a uvedete do teploty před bodem varu. Po oddělení syrovátky od sýru ji přecedíte přes utěrku a máte domácí lahodný mascarpone.

Ingredience:

  • 2 balení máslových sušenek
  • 125 g másla
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru
  • 1 smetana ke šlehání
  • vanilkový cukr
  • 250 g jahod

Postup přípravy:

  1. Sýr vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte smetanu.
  2. Sušenky rozdrťte válečkem na válu nebo v misce paličkou, tak aby byly na malé kousky.
  3. V hrnečku rozpusťte máslo a nalijte jej na sušenkovou krustu.
  4. Směs namačkejte na dno dortové formy a nechejte vychladit v lednici. Na ni dejte krém a poté ozdobte jahodami a poté opět vložte do lednice.

Tvarohovo jahodový cheesecake

Tvaroh je skvělá potravina pro dietu. Cheesecake může být i dortem, který moc nezatíží žaludek a pomůže vám i zhubnout. Místo těžkých máslových krémů v klasických dortech si dáte tento lehký dezert. Můžete jej použít i místo narozeninového dortu. Jistě se setkáte s úspěchem.

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 100 g máslo
  • 200 g sušenky

Krém:

  • 1 limetka
  • 3 plátky želatiny
  • 250 g smetana ke šlehání
  • 500 g měkký tvaroh
  • 500 g jahod

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Sušenky rozdrťte, smíchejte s rozpuštěným máslem a vejcem a poté upečte v troubě.
  2. Z limetky nastrouhejte kůru a nasypejte ji do hrnce. Přilijte trochu vody a rozpusťte v ní želatinu.
  3. Ponechte ji chvíli vychladnout a poté přimíchejte další ingredience na krém. Ty společně vyšlehejte a zalijte jimi už vychladlý korpus.
  4. Ozdobte jahodami a dejte do lednice.

Cheesecake s ovocem a želatinou

Cheesecake se dá připravit na mnoho způsobů. Lahodný je také s želatinou, kterou nalijete na povrch dortu. Využijte barevnou, například červenou, tak aby korespondovala s jahodami. Po nakrojení spatříte úžasné barevné vrstvy.

Ingredience:

  • 100 g jahod
  • 1 balíček želatiny
  • máslo na vymazání formy
  • 200 g máslových sušenek
  • 30 g krupicového cukru
  • 120 g másla

Krém:

  • 500 g sýra mascarpone
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 60 g krystalového cukru
  • 3 vejce

 Postup přípravy:

  1. Sušenky nadrťte a zalijte je rozpuštěným máslem. Do směsi přimíchejte i cukr.
  2. Sušenkovou směs dejte do vymazané formy.
  3. V misce smíchejte tvaroh, sýr, vejce a cukr a zalijte sušenkovou směs.
  4. Nechte chvíli odležet, ať se ingredience prosáknou. Poté upečte v troubě na 150 °C do zlatova.
  5. Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Dozdobte jahodami.
  6. Rozpusťte si želatinu v trošce vody podle návodu a po krátkém chladnutí jí opatrně lžičkou zalijte povrch moučníku.

Jahodový cheesecake fitness

Cheesecake jde připravit i jako fitness. Zdravá a lehká svačinka, obzvláště v létě vás rychle zasytí. Při výrobě místo korpusu využijete ovesné vločky a oříšky. Na krém zase plnotučný tvaroh, který nahradí mastnější sýr mascarpone. Osladit moučník můžete medem nebo také různými sirupy, dle vaší chuti.

Ingredience:

  • 50 g ovesných vloček
  • 25 g mandlové mouky
  • 50 g kešu ořechů
  • 30 g arašídového másla
  • 85 ml mléka
  • 200 g jahod
  • přírodní želatina

Náplň:

  • 2 vejce
  • 3 polotučné tvarohy
  • 2 lžíce medu

Postup přípravy:

  1. Ingredience na korpus smíchejte a upečte krátce v troubě.
  2. Náplň vyšlehejte dohromady a zalijte jí vychladlý korpus. Poté opět upečte v troubě na 150 °C do zlatova.
  3. Očistěte jahody a pokryjte jimi povrch cheesecaku.
  4. Želatinu rozpusťte v hrnečku a přidejte do ní trochu medu, aby byla sladká. Vychládající želatinou zalijte jahody a dejte do lednice.

Ohodnoťte tento článek !

5 1 hlas
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

V médiích

Lidové noviny iDNES.cz Vitalia.cz eAGRI