Cheesecake je lahodný a vláčný dezert, který se skládá z křehkého korpusu a krému vyrobeného ze sýra mascarpone. Bývá ozdoben ovocem nebo také i želatinou či čokoládou.
Cheesecake je dort pocházející ze starověkého Řecka. Je vytvořen ze dvou až tří vrstev, které spolu vytvářejí jemný moučník. Spodní korpus je z rozdrcených sušenek, které jsou zality máslem, případně propojeny s vejcem, tak aby byla vrstva pevná. Výroba je rychlejší, než kdyby byl z těsta.
Horní vrstva je z krému, který se vyrábí především z tučného smetanového sýru mascarpone. Ten může být doplněn klasickou smetanou nebo zcela nahrazen smetanou ke šlehání či tvarohem nebo jinými variantami. Obvykle bývá krém vyztužen želatinou, aby držel tvar.
Na horní stranu se dává ovoce, v našem případě jahody, které jsou velmi dekorativní. Můžete použít i jiné druhy ovoce a vytvořit si na vašem cheesecaku rozličný ovocný design. Borůvky s jahodami, ananas, broskve, mandarinky, lesní maliny či ostružiny, i rybíz.
Krém bývá většinou hladce bílý jako sníh, ale cheesecake se dá připravit i čokoládový nebo za použití potravinářských barev v různých odstínech. Což pobaví obzvláště děti. Barevné vrstvy se mohou i střídat a vytvářet různé vzory.
Na povrchu dortu, který je pokryt ovocem se nedává vůbec nic nebo želatina. Tu je potřeba nalít vychladlou a rozlévat opatrně souměrně lžičkou. Cheesecake je zkrátka dort, se kterým si vyhrajete a skýtá mnoho možností pro nové nápady.
Cheesecake může být i zábavný. Jestliže máte doma malé děti nebo si chcete jen tak hrát při pečení, můžete si vytvořit moučník dle svých představ. Kromě barev na potraviny je hezké jej dozdobit i barevnými kytičkami, různými polevami nebo jahody umístit do různých tvarů. Dají se nakrájet na měsíčky nebo z nich vyrobit kytičky.
Připravte si šlehačku a na vrch dortu umístěte zatočené kopečky, na které dáte jahody. Do dortu se dá za pomocí jahodové marmelády také kreslit. Kapky jahodové marmelády nakapejte v souvislých kruzích na dort a protáhněte špejlí, tak, že vytvoří malá červená srdíčka.
Jahody na cheesecake je příjemné polít i bílou nebo hořkou čokoládou či posypat čokoládovými hoblinkami. Cheesecake může při správně šikovné ruce vypadat velmi designově a být hlavní hvězdou na důležité oslavě nebo party.
Udělejte si třeba cheesecake růžový za pomocí jahodové marmelády, kterou vmícháte do krému a na povrchu jahodami nakrájenými na plátky vytvořte tvar lotosového květu. Posypejte jej lístky máty, aby vznikl dojem květiny. Mezi celé jahody, které dáte doprostřed dortu, můžete vložit i živé květy, sedmikrásky, macešky, kopretiny nebo měsíček.
Cheesecake je zajímavé připravit i do skleniček jako malý dezert. Dejte si sušenky do skleničky nebo misky na pudink a zalijte krémem. Poté přidejte jahody a třeba i marmeládu. Nahoru umístěte čokoládové vruty a ponechte vychladit v lednici.
Cheesecake se připravuje nepečený i pečený. Vydrží déle a je rychle hotov. Tvarohová krusta je krásně měkká a ingredience se propojí do lahodného moučníku. Místo vanilkového cukru můžete použít semínka z vanilkových lusků, aby byl cheesecake přírodnější.
Do koláče cheesecake patří sýr mascarpone, který se vyrábí ze smetany a pochází z Itálie. Můžete si vyrobit i mascarpone doma, za použití obyčejné smetany a kyseliny citronové. Tu smícháte v hrnci a uvedete do teploty před bodem varu. Po oddělení syrovátky od sýru ji přecedíte přes utěrku a máte domácí lahodný mascarpone.
Tvaroh je skvělá potravina pro dietu. Cheesecake může být i dortem, který moc nezatíží žaludek a pomůže vám i zhubnout. Místo těžkých máslových krémů v klasických dortech si dáte tento lehký dezert. Můžete jej použít i místo narozeninového dortu. Jistě se setkáte s úspěchem.
Krém:
Cheesecake se dá připravit na mnoho způsobů. Lahodný je také s želatinou, kterou nalijete na povrch dortu. Využijte barevnou, například červenou, tak aby korespondovala s jahodami. Po nakrojení spatříte úžasné barevné vrstvy.
Krém:
Cheesecake jde připravit i jako fitness. Zdravá a lehká svačinka, obzvláště v létě vás rychle zasytí. Při výrobě místo korpusu využijete ovesné vločky a oříšky. Na krém zase plnotučný tvaroh, který nahradí mastnější sýr mascarpone. Osladit moučník můžete medem nebo také různými sirupy, dle vaší chuti.
Náplň: